F.Ü Rektörü Prof. Dr. Demirdağ'ın, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Mesajı

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 2. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Aziz Milletimizin tarihinde bazı günlerin asla unutulmadığı ve ülkenin gidişatında milletin kaderinde belirleyici olduğu aşikârdır. O tarihler çoğunlukla milyonların inancı ile şekillenen,  uyandıran, harekete geçiren, yücelten günlerdir. 15 Temmuz 2016 gününün Türk Milletinin tarihinde altın bir sayfası olacaktır. Darbeye karşı direnişin ikinci yıldönümündeyiz. Gelinen noktadan bakıldığında Türkiye’nin ufku daha açık, semaları daha parlaktır.

Biz Fırat Üniversitelileri asıl gururlandıran nokta, önceki yıl 15 Temmuz gecesinin karanlık planları uygulamaya geçirilirken Elazığ’dan gür bir haykırışın kalkışma meraklılarını sindirmesidir.  O gün Fırat Üniversitesinin kampüslerinde öğrencilerimizin çoğu tatildeydi. Ama kampüsler sessizlik senfonileri yazıyordu. Kampüsten PTT meydanına akın akın Fırat üniversiteli seli oluşmuştu. Üniversitemiz paydaşları bu bildiri ile birlikte 1 ay boyunca evde olmak yerine demokrasi nöbetlerinde sabahlamayı, vatandaşlık görevi olarak emir telakki etmişlerdi. Fırat Üniversitesi “kükremiş sel gibi“ meydanlarda sabahlamıştı.  İlelebet demokrasi nöbeti tutmaya and içmişlerdi. 16 Temmuz 2016’nın aydınlık Türkiyesi için Üniversitemiz karanlığa karşı meşaleler tutuşturmuştur. Bu nedenle Fırat Üniversitesi’nin darbeye karşı direnişin tarihinde ayrı bir yeri vardır.

15 Temmuz 2016; hüznün, azmin, cesaretin ve sevincin birlikteliğinin günüdür. Yas günü mü? sevinç günü mü? insanların duygularını alt-üst eden bir gündür.  Evet Hüzünlü bir gündür, Boğaziçi köprüsünün düşman yerine içimizden çıkan TSK’da yapılanmış hain FETÖ üyeleri tarafından işgal edildiği, TSK içinden kendini bilmez bir grubun ülkeyi yönetme sevdasına girdiği, Gazi Meclisin, alımına karar verdiği uçaklar tarafından yıkıldığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin sembolü olan Cumhurbaşkanlığı Sarayının haince bombalandığı, darbe girişimi bertaraf etmeye çalışan halka uçaklardan ateş açıldığı, sözde, Yurtta barış diyenlerin 251 evladımızı şehit ettikleri, 2196 kardeşimizi yaraladıkları gündür. Aynı gün doğup, darbeye karşı direnirken aynı gün ölen ikiz polis kardeş Ahmet ve Mehmet ORUÇ’ların şehadet günüdür.

15 Temmuz 2016; cesaret-sevinç-zafer günüdür. Milletin kendi içinden çıkan ve yerinde bir benzetme ile “yumurtadan çıkmış kabuğunu beğenmeyenlere,” kendi milletini küçümseyenlere, “halka rağmen” düşünenlere büyük bir derstir.  Ülkesi için “sokağa çıkanların günüdür, biz ölelim ama vatan sağolsun” diyen sivillerin günüdür. Sivillerin suç işleyen askerleri gözaltına aldığı gündür. Tank paletlerinin altına “bir gül bahçesine girercesine” yatanların günüdür. Minarelerin darbecilere salalar ile direnişlerinin günüdür. Kahraman insanların, kahraman minarelerin, kahraman köprülerin, kahraman şehirlerin, “dik dur eğilme, bu Millet seninle” diye haykıran meydanların günüdür. 15 Temmuz Direniş Günü’dür. Fırat Üniversitesi, henüz kimse ne olacağını bilemezken korkusuzca demokrasiye sahip çıkan ve 16 Temmuz Saat 00.37’de darbe girişimine karşı muhtıra yayınlayan Fırat Üniversitesi’nin günüdür.

Yarının tarihinde; 15 Temmuz Direnişi, Türkiye ve Dünya için darbe girişimine nasıl karşı konulur isimli derslerde örnek olay olarak verilecek, verilmelidir. Şunu unutmayalım ki! “15 Temmuz’un unutulması, darbecileri sevindirecektir. O günün unutulmaması en büyük devrimdir.” Bundan dolayı Üniversitemiz mensuplarına yaktıkları direniş ateşinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Prof.Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ

Fırat Üniversitesi Rektörü